Progovori...

57. Ginekološko-akušerska nedelja


U Beogradu je šestog i sedmog juna održana 57. ginekološko-akušerska nedelja Srpskog lekarskog društva.
Stručnom, dvodnevnom skupu, prisustvovali su akušeri, ginekolozi i ginekolozi-onkolozi iz cele Srbije, ali i regiona, zaposleni u klinikama, bolnicama, kao i domovima zdravlja.
Na svečanom otvaranju, pred oko 500 stručnjaka, uvodno izlaganje je imala profesorka Snežana Rakić, predsednica Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog drutšva, a pozdravnu reč održao je akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.
Prvog dana održano je 36 predavanja, većina je bila posvećena zdravstvenom stanju žene tokom trudnoće, neinvazivnim metodama-laparoskopiji u ginekologiji i akušerstvu, ali i iskustvima i mogućnostima u sprečavanju prevrmenog porođaja.
Drugi dan 57. ginekološko-akušerske nedelje bio je posvećen borbi i iskustvima u otkrivanju i lečenju karcinoma jajnika. Održana su čak 42 predavanja. Lekari iz zemlje i regiona i ovoga puta izneli su upozoravajuću statistiku, da se karcinom jajnika i dalje otkriva u poodmakloj fazi, kada su mogućnosti za izlečenje veoma male. I lekari iz Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore upozorili su da je smrtnost žena zbog karcinoma jajnika veoma visoka.
Veliki broj predavanja bio je posvećen iskustvima i mogućnostima u lečenju tumora jajnika u trudnoći, jer nažalost taj malignitet sve češće se javlja i kod mladih žena, odnosno onih koje se još nisu ostvarile kao majke.
Iako lekari nisu naša ciljna grupa, zbog toga što je drugi dan skupa bio posvećen karcinomu jajnika, naše udruženje došlo je na ideju da u Centru Sava, gde je održana 57. ginekološko-akušerska nedelja, ima svoj štand.

 

Bile smo jedino Udruženje koje se predstavilo na Ginekološko-akušerskoj nedelji, ali je naša odluka bila dobra jer su članice Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" delile informativni materijal Udruženja, predstavile svoje ciljeve i misiju, i zajedno sa stučnjacima u toj oblasti razmenile iskustva u borbi sa tom bolešću. Bilo nam je posebno zadovoljstvo da sa njima podelimo mišljenja i stavove jer protiv raka jajnika, ali i ostalih ženskih kancera, možemo samo zajedničkom borbom i zalaganjem.
Naš informativni materijal sa zadovoljstvom su pročitali i predstavnici farmaceutskih kuća odnosno preduzeća koja prodaju ginekološko-akušersku opremu i materijal, a koji su takodje imali svoje štandove, ili su održali tzv. komercijalna predavanja u Centru Sava.
Još jednom se potvrdilo da je naš apel pripadnicama lepšeg pola da redovno posećuju svog ginekologa neophodan, kao i stalno podsećanje da preventiva jeste najbolja zaštita. Podizanje svesti kod žena o redovnoj ginekološkoj kontroli jeste jedini način da se na vreme otkrije, spreči i leči određen zdravstveni problem.
Iako sve znaju o raku jajnika, naš štand posetili su mnogi lekari, i složili se sa nama da se u Srbiji nedovoljno govori o toj vrsti kancera koji zbog nespecifičnih simptoma, i teškog dijagnostikovanja, zahteva da odlazimo na redovne preglede, minimum jednom godišnje, ali i da svi zajedno otvorimo četvoro očiju i da PROGOVORIMO.