Progovori...

8.MAJ SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA

OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA

Osmog maja prvi put obeležen je Svetski dan borbe protiv raka jajnika. U Srbiji, Austriji, Češkoj, Švedskoj, Španiji, Australiji, Kanadi, Americi i u mnogim drugim zemljama lekari, žene koje su se izborile sa ovom opakom bolešću, kao i javne ličnosti preneli su najvažniju poruku – da je redovan pregled najbolja zaštita.

Posebno nam je zadovoljstvo što je naše Udruženje, zajedno sa Udruženjem za ginekološku onkologiju Srbije (UGOS), a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, organizovalo obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika u Srbiji.

Konferencija za medije organizovana je u Ustanovi kulture VUK, domu naših humanih glumica iz predstave „Zvezdarske zvezdice". Predstavnici medija došli su u izuzetno velikom broju, što nas posebno raduje, jer smo uz njihovu pomoć znatno bliže ispunjenju naših primarnih ciljeva.

Prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva i RFZO-a (dr Simo Vuković i dr Danica Salaški), kao i stručnjaci za ovu oblasti dr Vladimir Pažin, predsednik UGOS-a i dr Suzana Vasović. „Ministarstvo zdravlja će povećati angažman na polju edukacije zdravstvenih radnika, ali je neophodno uporedo raditi na podizanju svesti kod žena", kazao je Vuković. Načelnik Poliklinke GAK Narodni front dr Vladimir Pažin je objasnio značaj preventivnih pregleda, jer, ako se u prvoj fazi otkrije karcinom jajnika, onda se primenjuje jednostavna hirurška metoda, dok je u drugoj fazi otežano lečenje koje pacijentkinje teže i podnose.

Zorica Velicki, naša članica, još jednom je hrabro ponovila svoju dirljivu priču. Takođe, ona je iskoristila ovu priliku da objavi rezultate ankete sprovedene na našem štandu tokom Prolećnog festivala zdravlja. Naime, na uzorku od oko 1000 ispitanica došli smo do zastrašujućih podataka – više od 90% ispitanih ne zna da PAPA test ne otkriva rak jajnika, dok čak 70 % žena ne ide redovno na ginekološke preglede (od ponuđenih opcija: - jednom godišnje; - jednom u pet godina; - samo po potrebi; najređe su zaokružile prvi, jedini ispravni odgovor).

 

Konferencija za medije bila je i odlična prilika da svim prisutnima i široj javnosti prikažemo spot „Živele žene", na koji smo izuzetno ponosni. Spot za numeru iz kultne beogradske predstave „Zvezdarske zvezdice" snimili smo uz nesebičnu pomoć naših divnih glumačkih diva: Gorice Popović (autor songa i rediteljka predstave), Tanje Bošković, Jelice Sretenović, Dare Džokić, Katarine Žutić, Katarine Gojković, Dušice Novaković i Sofije Juričan. Ne postoji dovoljno pravih reči kojima bismo mogli da opišemo tu količinu zahvalnosti prema ukazanoj solidarnosti, koja očito, ipak nije još sasvim iščezla. Spot „Živele žene" izmamio je istovremeno i suze i smeh kod prisutnih u sali, a potvrda da na pravi način pokreće emocije kod gledalaca stiže nam sa svih strana, s obzirom na to da se spot emituje i na Internetu i u medijima. Spot je režirala mlada i vrlo darovita Jasna Prolić.
U ime ovog velikodušnog umetničkog ansambla obratile su se Gorica Popović i Tanja Bošković. One su priznale da im je susret sa članicama Udruženja „Progovori" bio izuzetno emotivan, da je obogatio njihovo životno iskustvo. Takođe, iznele su i utisak da je spot na vrhunskom nivou, dok su šaljivo dodale da su žene iz Udruženja pokazale zavidan glumački talenat.

 

Nakon konferencije upriličen je i prigodni koktel. Tokom celog dana na platou ispred opštine Zvezdara predstavnici Udruženja studenata medicine (www.ifmsa-serbia.org) delili su informativni materijal svim zainteresovanim građanima.