Progovori...

Progovori na ECC u Amsterdamu

Evropski onkološki kongres (ECC) održan je u Amsterdamu od 27. septembra do 1. oktobra. Ovaj značajan događaj okuplja naučnu zajednicu, farmaceutske kompanije, izdavače i tehnološke kompanije sa ciljem da se razmene znanja kada je reč o najnovijim dostignućima u lečenju svih vrsta kancera. Tokom četiri dana održi se veliki broj stručnih predavanja, a ECC je i prilika da udruženja koje se bave pravima pacijenata obolelih od raka predstave svoj rad, razmenjuju ideje i programe i da se povežu.

Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori" je jedino udruženje iz regiona koje je imalo priliku da se predstavi u sklopu ovog izuzetno značajnog događaja, na kom je učestvojalo još 20 drugih udruženja iz čitave Evrope.

Od svih zemalja koje su širom sveta obeležile Svetski dan borbe protiv raka jajnika Srbija je posebno pohvaljena za jedan od tri najoriginalnija pristupa u borbi protiv ove bolesti. Podsetimo, pored različitih aktivnosti urađen je i spot za pesmu ŽIVELE ŽENE, a celoj akciji su se priključile nače poznate glumice Gorica Popović, Tanja Bošković, Jelica Sretenović i druge. Kao podstrek za osmišljavanje i realizaciju novih aktivnosti ECCO (European Cancer Congress Organization) odobrio je stipendiju za jednu članicu Udruženja, kao i izložbeni prostor za samo udruženje.

„Ovo je bila jedinstvena prilika da kao mlado Udruženje prikupimo što više iskustva kako bismo u budućnosti našu misiju – progovoriti o ovoj bolesti i pomagati pacijentkinjama u borbi sa bolešću – sporvodili što uspešnije. Aktivisti iz drugih zemalja bili su izuzetno zainteresovani za naš štand, raspitivali su se o našim planovima i onome što je do sada urađeno. Već smo dobili poziv da prisustvujemo i nekim drugim internacionalnim skupovima", kaže Zorica Velicki, članica Udruženja koja se uspešno izborila sa rakom jajnika.

„Rak jajnika nije najčešći, ali jeste najsmrtonosniji ginekološki kancer. Teško se otkriva, nažalost u većini slučajeva kada je bolest u poodmaklom stadijumu. Tako je svuda u svetu. U Americi, Kanadi, Australiji o ovom raku priča se već dugi niz godina. U Srbiji se o ovoj bolesti vrlo malo pričalo dok nismo osnovali Udruženje u februaru. Pozivam ovom prilikom sve žene koje se bore ili su se uspešno izborile sa ovom bolešću da nam se jave i priključe", kaže Jelena Bogdanović, članica Udruženja koja je u Amsterdamu predstavljala dosadašnje aktivnosti.