Progovori...

DIJAGNOZA

 

 

KOJI DIJAGNOSTIČKI TESTOVI SE MOGU OBAVITI KAKO BI SE OTKRIO RAK JAJNIKA?  

Iako se nove metode za rano otkrivanje raka jajnika još uvek testiraju, u ovom trenutku ne postoji precizan i pouzdan test za rano otkrivanje ove bolesti. Papanikolau test ne detektuje rak jajnika, već samo rak grlića materice. Međutim, postoje sledeći testovi koji se mogu koristiti u svrhu ranog otkrivanja raka jajnika:

Početak dijagnostike predstavlja ginekološki pregled, koji može biti udružen sa kombinovanim pregledom male karlice kroz vaginu i anus.

Dalja dijagnostika u okviru rutinskog pregleda podrazumevala bi transvaginalni i transabdominalni ultrazvuk. Na ovaj način se dobija informacija o postojanju oboljenja.

Zbog mogućnosti širenja tumora jajnika na telo materice i obratno, kod pacijentkinja obolelih od karcinoma jajnika koje krvare, preporuka je uraditi i dijagnostičku kiretažu tela materice, kolposkopski pregled grlića materice i PA razmaz, a zatim histološki pregledan materijal uvrstiti u cilju dobijanja definitivne dijagnoze.

Radi procene proširenosti tumora obavezan je rendgen snimak pluća koji se može dopuniti ciljanim CT pregledom grudnog koša.

Ukoliko na prethodno urađenim pregledima postoji sumnja da se proces proširio na okolne strukture, dodatno uraditi pregled bešike (cistoskopija), debelog creva (rektoskopija) i želuca (gastroskopija).

U novije vreme se sve više razvija biohemijsko ispitivanje u cilju procene vrste promene. Kod nas se najčešće koristi određivanje nivoa CA-125 u krvi, proteina kog formiraju ćelije tumora jajnika. CA-125 je poznat kao tumor marker, jer su njegovi nivoi obično veći kod žena sa karcinomom jajnika. Međutim, dešava se da CA-125 bude povišen i kada nema pokazatelja da je reč o raku jajnika. Jedna od najvažnijih upotreba ovog testa jeste praćenje stanja onih žena kod kojih je prethodno već dijagnostikovan rak jajnika. Ukoliko se nivo CA-125 povećava u nekoliko urađenih testova to je znak da se kod lečene žene ponovo javlja bolest.